Gehoorapparaat

      Geen reacties op Gehoorapparaat

Mensen lopen vaak veel te lang door met klachten aan het gehoor. Gek genoeg komt er een deel schaamte bij kijken dat mensen ervan weerhoudt om naar de arts te gaan. Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de situatie wordt. Dit kan tot grote problemen leiden op de werkvloer, terwijl je met een gehoorapparaat vaak al heel snel weer goed kunt horen.

 

Meten en corrigeren van het gehoor

Als er een iemand deskundig is op het gebied van audiologie, dan is het wel de audicien. De audicien houdt zich bezig met het meten en corrigeren van het gehoor. De audicien is daarnaast gespecialiseerd in gehoorapparaten en audiologische apparatuur en heeft daarmee een streepje voor op de audioloog of de KNO-arts.

Slecht gehoor

Het gehoorapparaat van nu is net te vergelijken met die van vroeger

Als de audicien meent dat de gehoorfunctie niet in orde is, dan meet hij je een gehoorapparaat aan. Een gehoorapparaat heet tegenwoordig overigens hoortoestel en is in niets meer te vergelijken met het logge gehoorapparaat van vroeger. Behalve het aanmeten van een gehoorapparaat voert een audicien audiometrie uit, dit is een uitvoerig gehooronderzoek. Vervolgens gaat de audicien met je om de tafel en bespreekt de specialist de klachten en de mogelijkheden die een gehoorapparaat je kan bieden. In bepaalde gevallen zal een gehoorapparaat geen oplossing zijn en verwijst de specialist je door naar bijvoorbeeld de audioloog.

 

Specialist stelt apparaat voor je af

De specialist op het gebied van audiologie licht je voor over welk gehoorapparaat het beste bij je past en vertelt over de werking ervan. Ook zal hij het hoortoestel voor je afstellen en geeft hij uitleg over de werking van het toestel waarmee je alles weer beter kunt horen. Ook als er een reparatie aan het gehoorapparaat uitgevoerd moet worden, doe je een beroep op de audicien, die ook gehoorbeschermers en zwemstukjes aanmeet of aanpast en zich buigt over beschadigde toestellen die retour gaan naar de leverancier.

 

Verschillende testen

Bij zijn werkzaamheden maakt de specialist gebruik van een aantal testen, waaronder de toonaudiogram. Als je deze test ondergaat, krijg je piepjes van verschillende hoogtes te horen op verschillende volumeniveaus. Bij en spraakaudiogram moet je woorden nazeggen en een luidheidsmeting meet de gehoorsdrempel; wanneer vind je het geluid hard en wanneer zacht? Ook de spraak in ruis test en de richtinghorentest zijn bekende testen die uitgevoerd worden. Bij deze laatste test moet je aangeven uit welke richting een bepaald geluid komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *