Medicatie dubbelcheck

      Geen reacties op Medicatie dubbelcheck

08Medical check

Wanneer u specifieke, risicovolle medicatie aan iemand voorschrijft of verkoop is het belangrijk dat er een medicatie dubbelcheck gehouden wordt. Anders kan de verkoop van risicovolle medicijnen aan een verkeerde persoon natuurlijk desastreuze gevolgen hebben voor diens gezondheid. Er is een specifieke lijst waar alle risicovolle medicijnen beschreven staan. Deze lijst bestaat dus enkel uit medicijnen die een medicatie dubbelcheck nodig hebben bij uitgifte.

 

Wat moet ik checken bij een medicatie dubbelcheck?

Wanneer u te maken krijgt met medicatie die op de lijst van risicovolle medicatie staan zult u een medicatie dubbelcheck uit moeten voeren. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Bij een medicatie dubbelcheck moet u checken dat het medicijn dat u aan de cliënt dient te overhandigen ook daadwerkelijk het medicijn is dat u in uw handen heeft. En ook andersom, klopt het dat dit medicijn aan deze persoon is voorgeschreven? Hierbij dient u het medicijn te checken, de naam van de cliënt te verifiëren en te kijken of u de juiste dosis toe dient / verkoopt en ook of het medicijn op de juiste tijd opgehaald wordt.

 

Waarom zijn deze stappen van de medicatie dubbelcheck belangrijk?

Werken met medicijnen is zeer risicovol, vooral als het gaat om medicijnen die bekend staan als risicovolle medicijnen. Voor een zorgmedewerker kunnen medicatiefouten gevolgen hebben voor de cliënt en voor jouw beroepsuitoefening. Daarom is voor bepaalde medicijnen een medicatie dubbelcheck zo ontzettend belangrijk.

 

Wie mag de dubbele controle uitvoeren?

Wie deze medicatie dubbelcheck uit mag voeren hangt af van de normen van het bedrijf. In sommige gevallen mag de apotheker of zelfs de assistent dit doen en in andere gevallen moet dit hoger in de hiërarchie gedaan worden. Bij een medicatie dubbelcheck is het belangrijk dat de persoon die deze dubbelcheck gaat doen hier heel duidelijk en specifiek voor opgeleid of getraind is, anders is de kans op fouten erg groot en dat is funest. Uiteraard hoeven normale medicijnen die dagelijks worden uitgegeven niet worden gecontroleerd, maar alleen de medicijnen die op de risicolijst staan en dus een medicatie dubbelcheck nodig hebben.

 

Digitale hulpmiddelen voor de medicatie dubbelcheck.

Waar er vroeger nog veel op het blote oog gecheckt moest worden en alle medicijnen een voor een getest en gecheckt moeten worden, is het tegenwoordig ook mogelijk om deze medicatie dubbelcheck ook digitaal uit te voeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een scanner waarmee de medicijnen in hoog tempo kunnen worden gescand en ook direct alle informatie te achterhalen is. Zo kun je gemakkelijk zien naar wie het medicijn moet en in welke tijdsperiode en dosis deze toegediend dient te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *